Πέμπτη 14 Μαΐου 2020



Δίον, 15-4-2020
Αγαπητά μας παιδιά, καλημέρα!
Σήμερα θα μιλήσουμε για τα έντομα! Όπως έχουμε πει η άνοιξη είναι η εποχή των λουλουδιών αλλά και των εντόμων. Έντομα λογιών-λογιών από τα οποία άλλα πετούν, άλλα πηδούν, άλλα περπατούν κι άλλα σέρνονται. Πολλά από αυτά δεν σταματούν να τραγουδούν και να ζουζουνίζουν! Γι’ αυτό και τα έντομα συνηθίζουμε να τα λέμε και ζουζούνια.
Τα έντομα είναι η πολυπληθέστερη ομάδα του ζωικού βασιλείου. Έχουν καταγραφεί περίπου ένα εκατομμύριο είδη. Τα περισσότερα εκκολάπτονται με αυγά. Τα πιο πολλά είδη εντόμων αναπτύχθηκαν παράλληλα με την εξέλιξη των λουλουδιών.
Παιδάκια, γνωρίζετε τι είναι τα έντομα; Πού ζούνε; Ποιος είναι ο ρόλος τους μέσα στη φύση; Αν είναι όλα τα έντομα ευγενικά με τους ανθρώπους και τα φυτά; Ή μήπως κάποια είναι βλαβερά, κάποια άλλα ενοχλητικά; Αν υπάρχουν έντομα τεμπέλικα και έντομα που δουλεύουν ασταμάτητα; Πώς είναι φτιαγμένο το σώμα τους; (καταστάσεις προβληματισμού και ανίχνευσης της προϋπάρχουσας γνώσης)
Δείτε προσεκτικά το παρακάτω βιντεάκι. Στη συνέχεια γίνεται κι εσείς εντομολόγοι (έτσι λένε τους επιστήμονες που ασχολούνται με τα έντομα) και παρατηρείστε τα έντομα που ζούνε στην αυλή σας, στον κήπο, στο μπαλκόνι ή στο πάρκο και το δρόμο. Μπορείτε μάλιστα να τα φωτογραφήσετε, αν θέλετε:
1η Δραστηριότητα

2η Δραστηριότητα
Ας μάθουμε τώρα το τραγουδάκι της «μικρής αράχνης» και στη συνέχεια να ζωγραφίσετε την αράχνη και τους φίλους της

3η Δραστηριότητα
Μπορείτε ν’ ακούσετε ένα παραμύθι του παππού Αίσωπου, οποίος ήταν ένας  πολύ σπουδαίος Έλληνας παραμυθάς που ζούσε στην αρχαία Ελλάδα.
https://www.youtube.com/watch?v=04D2ArSJUis (Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας)

    4η  Δραστηριότητα

      5η  Δραστηριότητα
Μπορούμε να παίξουμε εντομοπαιχνίδια στον υπολογιστή μας:
             https://learningapps.org/display?v=puiiy58zj20 (κρεμάλα με τη λέξη ΜΕΛΙΣΣΑ)
             https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=0046df69fac2 (παζλ με έντομα)

6η Δραστηριότητα
Μπορεί, όποιος θέλει, να κάνει και τις παρακάτω εργασίες:







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου